ručný mlynček na kávu Comandante

Potrebujete dobrý ručný mlynček na čerstvú kávu.

,

Poznáte niekoho, kto si potrpí na dobrú kávu doma? Jasné, že poznáte. Každý má okolo seba pár takých nadšencov do kávy. Tento článoček takému malčikovi urýchlene pošlite, aby ste mu čím skôr pomohli. Je to pútavá esej o ručných mlynčekoch a o tom, ako sa v nich zorientovať. Je to ukrutne dobre skrytá reklama.

Raz za čas sa v talianskakava.sk aj hlboko zamyslíme. O čom napísať blog, keď akurát nemáme autorský tvorivý blok? Čo je najdôležitejšie pri príprave kávy doma? Veď aj tak všetci všetko vedia. Čo musím nevyhnutne mať, aby som mal konečne istotu, že som odhalil všetky skryté chute a vône a farby uzamknuté do roastov, ktorých už aj na rodnej hrude máme neúrekom?

Toto je pre tých, ktorí mienia vstúpiť do čarovného sveta kultivarov, ktoré dorástli v nadmorských výškach porovnateľných s Ďumbierom. Chcete ochutnávať rôzne zrnká a rozpoznávať v nich tóny a pôvaby? Chcete o nich polemizovať? Chcete vedieť, ako chutí kávička z Ugandy a porovnať ju z kávičkou z Ekvádoru? Ano? Ale nechcete veľa investovať, lebo neviete, či vás to úplne zdrapí?

Jednoznačne potrebujete dobrý ručný mlynček na zrnkovú kávu, pretože to automaticky znamená, že môžte experimentovať s prvotriednymi arabikami od výmyslu sveta zo všetkych lokálnych aj nelokálnych pražiarní, ktoré sa venujú výhradne zrnkovým výberovým kávam a dobre robia. Bez mlynčeka sa ďalej nepohnete. Ručný mlynček na kávu je vstupenka. Bez neho budete stagnovať ako slovenské súdnictvo.

Kto má ručný mlynček, bez hanby môže objednávať najexotickejší mikrolot, aký sa dá vypátrať na internetoch. Taký, ktorý skúsení fachmani premenili na autorský roast. Upražený predvčerom. Osloboďte sa od pestrofarebných ligotavých sáčikov podpriemerných mletých inkognito káv, ktoré hliveli v regáloch ako na pohovke ktovie odkedy! Odteraz budete ochutnávať iba beťárske kultivary. Je to tak: iba čerstvo upražená a potom čerstvo pomletá káva je valid. Iba taká sa dá dobre porovnávať s inou, a iba taká otvorí nášmu nošteku svoje arómy. Takú kávu si zaslúžite a taká káva si zaslúži vás. Pravda je krutá: kým nemáte aspoň ručný mlynček a nepijete čerstvo pomletú kávu, nemôžte sa zúčastňovat žiadnych serióznych kávových diskusií.

Všetky lepšie ručné mlynčeky majú možnosť meniť hrúbku mletia kávy podľa toho, akým spôsobom mienite kávu pripravovať. Vo všeobecnosti platí, čo už všetci viete: na espresso melieme najemno, na moku trošku nahrubšie a na filter vo väčšine prípadov nahrubo. A tu je pointa: veď máte mlynček, vyskúšajte si to sami ručne stručne. Experimentujte a overte si, či sú tieto teórie správne. Či jedna káva pri inom mletí ozaj chutí inak. Porovnávajte a diskutujte.

Dark roast pomletý na ručnom mlynčeku najemno na espresso.

Najlacnejší model, ktorý stojí za to je „Slim“ od HARIO. HARIO sú Japonci a produktíky majú premacané dizajnovo aj konštrukčne. Aj keď na obale Slimáka stojí, že je Made in China. Nevadí. Je to malá ľahučká plastová potvorka do 40 EUR. Spoločnosť vie robiť nielen doma, ale aj v zahraničí. Na kempovačke, treku alebo na festivale tým myslíme. My keď ideme na tri dni cez Muránsku planinu z Muráňa do Brezna, zoberieme si balíček zrniek a Slimáka. Na variči ráno zohrejeme vodu z pramienka a za zborového spevu zalievame čerstvo pomletú Etiópiu. A po pár minútach jednoducho precedíme. Jasné, trošku toho kávového prachu sa takto dostane aj do smalťáčikov, ale veď sme v škole prírode, nie? Ale kto chce, môže so sebou zobrať aj aeropress. Len sa jednotlivé serepetičky zvyknú zapotrošiť a ste nahratí.

Hľa, basic ručný „Slim“ mlynček na kávu.

Na „Slimáku“ sa dá veľmi jednoducho nastaviť hrúbka mletia podľa vášho gusta. Ľahko sa celý rozoberá a umýva vlažnou vodou a vyutiera sa dôkladne dosucha. Má kónické keramické mlecie kamene. Keď meliete, otáčate páčkou dokola ako pri dákej meditačnej technike alebo ako v ruskej rozprávke, keď chcete vyčarovať zázračného deduška. Slabšie povahy to celkom zhypnotizuje. Ale to hlavné: máte k dispo čerstvosť nad čerstvosť, urobili ste pre to všetko, čo ste mohli, a ďalej už postupujete podľa príbalového letáka na vašom geréte, na ktorom mienite pripravovať kávu. Slimáčik je lacný, ľahunký a plastový, a keď sa mu na tripe nebodaj niečo stane, nebudete plakať až tak srdcervúco.

Model „Slim“ od HARIO má takýto keramický kameň.

Nášou obľúbenou metódou prípravy kávy je chemex alebo aj moka cez víkend na chalupe. Ale moka nie tá hliníková ale oceľová, to je vraj zdravšie. Aj elegantný french press má niečo do seba, ale rátajte, že kávička bude kalnejšia a telo plnšie. Je to tým, že tu nefiltrujete cez papier, ale cez kovové sitko, ktoré má síce husté sieťovanie, ale aj tak trošku kávového prachu prepustí. Chemex je krehučký a velikánsky, takže do Tatier by som ho neťahal. Pri chemexe sa cítim trochu ako môj bratanec Michal, chemik v švajčiarskom labáku. Chemex má krásne krivky. Krajšie ako povestná fľaška od cocacoly. Ale hlavne: urobíte v ňom naraz fúru úžasnej kávy s ľahkým telom a jahôdkovou vôňou, takže môžte hneď sharovať aj traja. Stále viac počúvam, že ľudia si vychvaľujú Clever drip. Clever drip je plastová vecička za pár šupov. Vy si určujete, kedy kávu vypustíte cez filter. Vy si určíte, kedy má začať pretekať von, tým že otvoríte vrátka na dne. „Clever“ je na tom to, že kombinujete filter techniku s full immersion technikou. O filtroch a technikách budeme básniť v blogu nabudúce.

Čerstvo pomletý roast na filter. Mleli sme na Comandante.

Ešte sa vrátime k mlynčekom. Nemeckí chalani z „Comandante“ to nadiktujú každému! Ich mlynčeky to sú dizajnérske majsterštyky. Radosť držat v rukách, nieto ešte krútiť kľukou. Na svojej krásnej webstránke hneď varujú, že ich mlynčeky na kávu sú len pre profíkov. Tu máme prosímpekne do činenia s nožmi z nerezovej ocele tzv. „nitro blade“. Oceľ obohatili o dusík. Neviem ako, ale hlavne, že to funguje. Telo chlapi vyrobili z nerezovej ocele a potiahli ho vrstvou drevenej dyhy. Komfortne tvarovaná trademarková rukoväť je zakončená úchytom z dubového dreva. Nádobka na pomletú kávu je vyrobená z hrubého tmavého skla, asi aby na pomletú kávu ani sekundu nesvietilo slnko.

Na Comandante nastavíte aj úplne jemnučké mletie na prach na ibrik, ak by ste náhodou chceli. Pri Comandante máte až 35 rôznych stupňov hrúbky mletia. Melie presne a rovnomerne. Čiastočky pomletej kávy musia byť rovnako veľké, nech už si hrúbku mletia nastavíte, akú chcete. Jedno tajomstvo perfekcionistom prezradíme: trošičku tam odlišnosti budú, ale ide o to maximalizovať snahu, aby mlynček toto kritérium spĺňal. Prečo je to dôležité? Už ste niekedy varili nakrájané zemiaky? Prečo ste sa snažili všetky kúsky nakrájať na rovnakú veľkosť? Presne tak. Aby sa uvarili rovnako. A to platí aj pri tajuplnej kávovej extrakcii: chceme, aby sa z každej čiastočky pomletej kávy vylúhovala rovnaká dobrota. Nie viac ani menej.

mlynček na kávu Comandante

Ručný mlynček na kávu od Comandante.

Detail na mechanizmus na nastavovanie hrúbky/jemnosti mletia.

A teraz pome na to hlavné. Na ten zážitok. V indoor podmienkach s takýmto čarodejným mlyncom od Comandante  ohúrite každú návštevu. Na výlete budú unisono híkať spolupútnici. Všetci vieme, že zvuk, ktorý vydávajú mlecie kamene, keď nemilordne štvrtia kávové zrnko, je opojný a spája srdcia. Keď vás navštívi cez víkend rodina, bude ručné mletie kávy zlatý klinec programu. Každý si to bude chcieť vyskúšať, budú stáť v rade ako u Toma Sawyera, keď maloval plot.

Výhoda pri ručnom mletí je hneď taká, že nikdy nebudete mlieť tak rýchlo, aby ste kávu pri mletí spálili. Aspoň sa to predpokladá. Nie že to kutil bude nejak kombinovať so sersámom, čo bude mlieť za neho! Žiadne také. Pekne ručne stručne si to treba užívať. Už pri mletí čerstvého roastu ucítite „fragrance“ alebo suchú arómu a viete, že ste na správnej ceste. Machri aj podľa fragrance vedia o káve viesť siahodlhé monológy aj určiť pôvod a meno farmára. Hneď pocítite nutkavú túžbu si čerstvo pomletú kávu aj presne na miligram odvážiť, kvôli ideálnemu „brew ratio“, ale o tom niekedy nabudúce. Keď preniknete do okultna kávovej extrakcie. Kto pravidelne melie denne pre desiatich, bude mať časom svaly. Alebo si kúpi elektrický mlynček.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *